Hypotheek
No Comments

Hypotheek voor zzp’ers: mogelijk of niet?

hypotheek voor zzp'ers

Hypotheek en zzp: deze twee woorden lijken niet bij elkaar te passen omdat we vaak horen dat een hypotheek zonder vast contract bijna niet te krijgen is. Toch bestaan er wel degelijk mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn afhankelijk van hoe lang je al als zzp’er werkt. Benieuwd naar de rest van de blog? Lees snel verder!

Hypotheek zonder vast contract

Als je al minimaal drie jaar zzp’er bent, kijkt een hypotheekverstrekker naar je gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar. Dit is het toetsinkomen, het inkomen waarop je maximale hypotheek wordt berekend. Is je winst in het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Dan wordt dit lagere inkomen als toetsinkomen gebruikt. Dit is een standaard regeling die bij alle hypotheekaanbieders geldt. Ben je nog minder dan drie jaar werkzaam als zelfstandige? Ook dan zijn er hypotheekaanbieders die je wel een lening willen verstrekken. De mogelijkheden in deze situatie verschillen per geldverstrekker.

Hypotheek oversluiten als zzp’er

Er zijn verschillende redenen om je hypotheek over te willen sluiten zonder dat je gaat verhuizen. Bijvoorbeeld om te profiteren van een lager rentepercentage, om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing of omdat er iets is veranderd in je persoonlijke situatie. Ook dit is als zzp’er in principe wel mogelijk. Net als bij een gewone hypotheek wordt er naar je toetsinkomen gekeken. Let op: Je hypotheek oversluiten brengt ook weer een aantal eenmalige kosten met zich mee, zoals de notariskosten en de kosten voor een hypotheekadviseur.

Een tweede hypotheek als zzp’er

Een tweede hypotheek kun je nemen naast je huidige hypotheek, met hetzelfde huis als onderpand. Met een tweede hypotheek kun je de overwaarde van je huis verzilveren en gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing, maar ook voor een auto. Als je kunt aantonen dat je deze lening gebruikt voor verbeteringen van je huis, dan kun je de rente ook aftrekken. Ook voor deze hypotheek is je toetsinkomen weer een belangrijk element voor het bepalen van de hoogte van deze hypotheek.
Bereken je toetsinkomen vandaag nog om je mogelijkheden te bepalen.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu