Beleggen, Duurzaam
No Comments

Wat is duurzaam beleggen en hoe kan je het zelf doen?

duurzaam beleggen

Bij duurzaam beleggen denk je waarschijnlijk meteen aan beleggen in ondernemingen die producten of diensten aanbieden die een positieve impact hebben op het milieu. Maar het is breder dan dat. Het wordt ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd. Een duurzaam beleggingsfonds kijkt niet alleen naar het milieu, maar bijvoorbeeld
ook of de mensen goed behandeld worden en of de producten ethisch verantwoord zijn. Een duurzaam fonds zal bijvoorbeeld handelen in aandelen van de wapenindustrie, zelfs al zouden de fabrieken volledig op zonne-energie draaien.

Duurzaam beleggen voor particulieren

Ook voor particulieren is het mogelijk om duurzaam te beleggen. Er zijn zelfs verschillende opties. Een optie is om zelf aandelen te gaan selecteren op de duurzame principes die je zelf belangrijk vindt. Dit is wel een tijdrovende klus. Er zijn ook verschillende aanbieders van duurzame beleggingsfondsen. Triodos en ASN zijn hier de specialisten in maar door de populariteit komen er steeds meer fondsen bij. Deze duurzame fondsen kunnen zich richten op specifieke thema’s, zoals schone energie, milieuvriendelijkheid en water. In deze fondsen kan je al vaak starten met beleggen door te een paar tientjes in te leggen.

Levert duurzaam beleggen rendement op?

Net als bij alle andere vormen van beleggen kan duurzaam beleggen rendement opleveren, maar er is nooit een garantie. Het rendement verschilt sterk per periode en per fonds. De meeste duurzame beleggingen leveren op lange termijn rendement op maar het gaat gepaard met pieken en dalen. Het is daarom verstandig om te beleggen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Een speciale categorie zijn de groene beleggingen. Die kunnen een belastingvoordeel opleveren, wat indirect ook extra rendement is. Op de website van de belastingdienst is een select groepje groene beleggingsfondsen te vinden waarvoor dit voordeel geldt. Voor deze fondsen geldt een hogere vrijstelling voor het betalen van vermogensbelasting. Voor meer informatie over het rendement kan je de pagina’s van het betreffende fonds raadplegen.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu