Beleggen
No Comments

Tips om te beginnen met beleggen

beleggen tips

De wereld van beleggen is voor velen nog een onbekend terrein. Het wordt vaak aangeduid als riskant en in reclames wordt er altijd een waarschuwing gegeven dat je een deel van je geld kwijt kunt raken. Waarom is beleggen dan voor velen nog steeds zo aantrekkelijk? Wat is de beste manier om met beleggen te beginnen en tegelijkertijd zo min mogelijk risico te lopen? In dit artikel worden de beginselen van beleggen uiteengezet en begrippen genoemd die je als belegger sowieso moet kennen.

Wat is beleggen?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat beleggen precies inhoudt. Beleggen is het investeren van geld in middelen die vermoedelijk in de toekomst financiële voordelen zouden kunnen opleveren. Iedereen die een spaarrekening heeft, is dus in principe een belegger. Een enigszins goedkope manier om met beleggen te beginnen is door middel van indexbeleggen. Een indexfonds volgt de beursindex om zo hetzelfde rendement en risico te behalen. Doordat het een passieve manier van de index volgen inhoudt, is het relatief goedkoper dan beleggingsfondsen die actief beheerd worden.

Aandelen kopen

Als beginnend belegger is het belangrijk om te weten wat een aandeel precies inhoudt. Een aandeel is in makkelijke woorden ‘een stukje van het bedrijf’. Een beursgenoteerd bedrijf kan zo aandelen verhandelen via beleggersrekeningen bij een bank of een online broker. Als particulier kun je dus zo aandelen in een bedrijf kopen. Denk bijvoorbeeld aan een aandeel in het merk Heineken of aandelen van ING. Mocht de winst van het merk waarin jij een aandeel hebt stijgen, dan stijgt ook de waarde van jouw aandeel. Omgekeerd is natuurlijk ook mogelijk, en dat maakt beleggen riskant.

beleggen

Uitbetaling van dividend

Tenslotte het begrip dividend. Wat is dividend? Dividend houdt het deel van de winst in dat bedrijven aan aandeelhouders uitbetalen. Deze kunnen worden uitbetaald in ofwel geld, ofwel aandelen. Cash dividend is echter het meest gebruikelijk. Het uit te betalen bedrag in cash of aandelen wordt berekend door middel van het dividendrendement. Dit wordt gedaan door het dividend per aandeel te delen door de huidige koers van dat aandeel. Vermenigvuldig dat getal door 100% en je hebt het dividendrendement.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu