Geen categorie
No Comments

Beleggen in een indexfonds: wat is dat?

Tegenwoordig beleggen er steeds veel meer mensen. Beleggen houdt in dat mensen ergens geld in investeren om met als doel er in de toekomst voordeel uit te halen. Je kan ook beleggen in een indexfonds. Een indexfonds is een beleggingsfonds die ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Het doel is dan ook om de index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Daarnaast is het ook minder risicovol en is het goedkoop waardoor het ook meer rendement oplevert.

Hoe kan je beleggen in een indexfonds?

Een indexbelegger wordt ook wel een tracker genoemd. Een tracker is iemand die de index heel nauwkeurig volgt. Je kunt indexbeleggen in een wereldwijde indexfonds maar ook bijvoorbeeld in de Nederlandse AEX. Beleggen in een indexfonds kan je doen bij de bank waarbij je zit. Elke bank heeft verschillende index fondsen waar je uit kan kiezen om in te beleggen. Om dus bijvoorbeeld bij AEX te beleggen moet je een indexfonds kopen of een ETF. Een ETF is in principe hetzelfde als een indexfonds alleen is hier het verschil dat er bij een indexfonds maar een keer per dag kan worden gehandeld en bij een ETF de hele dag door kan worden gehandeld.

De voor- en nadelen van beleggen in een indexfonds

Voordelen van een indexfonds zijn dat je bijvoorbeeld in een keer veel aandelen kan investeren en daar minder transactiekosten aanzitten. Er zitten minder kosten aan dan bij beleggingsfondsen. Wat voor veel beginnende beleggers ook een voordeel is, is dat je vanaf een relatief laag bedrag al in kan stappen en het veel minder kennis vereist aangezien je zelf helemaal niks hoeft uit te zoeken aangezien het van te voren al is bepaald. Waar je bij een indexfonds geen transactiekosten hoeft te betalen, moet je aan de andere kant wel marges betalen. Wel is het voordeel weer hiervan dat je op langere termijn toch nog goedkoper uitkomt. Een ander nadeel is dat je minder controle hebt op de gekozen bedrijven. Je kan met de indexfonds helaas niet bepalen in welke bedrijven je wel of niet investeert.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu