Auto leasen: verschillen tussen private en zakelijk

private of zakelijk leasen

Een auto leasen wordt steeds populairder. Niet alleen zakelijk leasen, maar ook private leasen. Met een lease auto kan je altijd in een goed onderhouden auto rijden en weet je precies waar je aan toe bent. Je komt niet voor onvoorziene kosten te staan. Een auto leasen biedt je de optie om zorgeloos te rijden.

Zakelijk leasen

Een zakelijke leaseauto zien we de laatste jaren steeds vaker voorbij komen. Met name in bedrijven waar de werknemers veel zakelijke kilometers moeten afleggen. Bij deze leasevorm krijg de werknemer een auto van de zaak. Dit kan via een leasebedrijf of via het wagenpark dat het bedrijf zelf in beheer heeft. Als de auto meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt wordt voor privé doeleinden, dan moet daar belasting over betaald worden. Vanaf 2019 moet je 22% bijtelling betalen voor een auto die rijdt op benzine, diesel of gas. De 22% wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt normaliter bij je inkomen opgeteld en over het gehele inkomen betaal je vervolgens belasting. Voor elektrische auto’s die geen CO2 uitstoten, geldt een belastingvoordeel. Dan hoeft er slechts 4% bijtelling betaald worden.

Private leasen

Niet iedereen werkt bij een bedrijf waar je een auto kan leasen. Dan heb je de mogelijkheid om privé een auto te leasen. Er zit dan geen bedrijf tussen, maar je leaset een auto van je eigen geld. De auto komt ook op jouw naam te staan bij het RDW, waardoor de auto als jouw bezit wordt beschouwd en niet als je inkomen. Je betaalt daarom wel wegenbelasting, maar geen bijtelling. Dit zit inbegrepen bij de leaseprijs. Voor een vast bedrag per maand kan je een auto leasen. In het maandbedrag zit het onderhoud van de auto, verzekering, afschrijvingskosten en wegenbelasting. Het enige waarvoor je nog voor betaalt is de brandstof. Bij zakelijk leasen wordt dit vaak door de werkgever betaald, bij een privé lease auto niet. Bij het aanvragen van een lease auto wordt je inkomen gecheckt en wordt bekeken of je schulden hebt. Je gaat immers een lening aan en de leasepartij wil zeker weten dat je de auto maandelijks kan betalen. Wat goed is om te weten is dat je met een privé lease auto wel BKR geregistreerd wordt, aangezien privé lease als een lening wordt gezien en je dus een schuld hebt. Dit is met name belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld binnenkort een huis wilt kopen en een hypotheek wil afsluiten. De BKR registratie kan ervoor zorgen dat je een lagere hypotheek kan afsluiten.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu