Geen categorie
No Comments

De voor- en nadelen van beleggen

Wanneer je een aardig centje hebt opzij staan, kun je die beter beleggen dan op een spaarboekje te parkeren. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om meer rendement uit je spaargeld te halen. Zoals met alles zijn aan beleggen naast voordelen ook nadelen verbonden. Voor je definitief beslist kun je deze best tegenover elkaar afwegen.

Beleggen kan voor een hoger rendement zorgen

Investeren is een slimme manier om het rendement op je spaargeld te verhogen. Dat is voor velen de belangrijkste reden om te investeren in beleggen. Zo ligt de spaarrente nu tussen de nul (0) en één procent en hoop op groei is er niet. Investeren in fondsen bracht de voorbije jaren steeds meer op, waardoor beleggen steeds aantrekkelijker wordt.

Passief inkomen verwerven

Met beleggen kun je een passief inkomen genereren. Dat is voor iedereen interessant en verzekert ons van een leuke oude dag.

Rendementseffect

Bij beleggen op langere termijn spreken we van een rendementseffect. Dat bedrag kun je herinvesteren en zorgt voor een zogenaamd sneeuwbaleffect. Daardoor neemt je kapitaal exponentieel toe of geld brengt geld op. Activa op spaarrekeningen wordt vaak als meer liquide beschouwd dan beleggingsactiva. Dit is een misverstand, want je kunt je beleggingsproducten op elk moment verkopen. Het onvermogen om je geld te gebruiken wanneer je dat onverwacht nodig heeft, is niet noodzakelijk een nadeel. Als je het langer houdt, is je investering succesvoller, maar in geval van nood kun je altijd je geld vrijgeven.

Nadelen van beleggen

Zoals dat met alles zijn aan beleggen ook nadelen verbonden. Het is aan jou om die tegenover elkaar af te wegen om zo de juiste beslissing te nemen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Van een positief rendement ben je nooit zeker. Er zijn veel manieren om je investeringsrisico zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door investeringen uit te besteden aan experts zoals banken of vermogensbeheerders. Die staan je constant met raad en daad bij en volgen de jongste marktontwikkeling. Zo zorgen ze ervoor dat je investeringen op een veilige manier het hoogste rendement opleveren. Om je risico zoveel mogelijk te beperken, geef je je beleggingen best in handen van de beste vermogensbeheerder.

Investeren kost tijd en moeite

Investeren in beleggingen kost veel tijd en energie. Als belegger ben je constant op zoek naar aanbiedingen met het hoogste rendement. Investeer je best in aandelen, obligaties, opties of in investeringsfondsen? Je moet continu financiële trends volgen, investeringsstrategieën bepalen en keuzes maken. In welke investeringen wil je beleggen? Succesvolle investeringen vereisen doorgaans langetermijninvesteringen. Je moet het geld voor je investering voor langere tijd kunnen missen. Langetermijndoelen eindigen vaak in een hoger rendement.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu