Geen categorie
No Comments

Excel voor ICT-er: draaitabel voor een groeistrategie

Elke ICT’er weet: dat als je goed bent met Excel dat je een stapje voor staat. Al helemaal als je gaat werken met interne databases, SQL of Python. Omdat Excel, zij het online of offline, voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel is van de systemen en databases; is het van belang dat jij als ICT’er, weet hoe Excel werkt. Aan het einde van dit artikel weet jij meer over Excel en hoe je het toe kunt passen om je werkgever te helpen met een onderbouwde groeistrategie.

Excel is een uitgebreid programma met ongelofelijk veel mogelijkheden. Daarom is het in dit artikel niet mogelijk om alles te bespreken. We richtten ons op een van de meest gebruikte functies van Excel: de pivot-tabel. Gelukkig kun je de ‘ins en outs’ van Excel leren middels een online Excel cursus.

De pivot-tabel, ook wel draaitabel, is een uittreksel van de rauwe data die jij het voert. De draaitafel geeft op een snelle en eenvoudige manier inzicht in vragen waar je anders ingewikkelde formules voor nodig hebt. Je kunt wel begrijpen waarom het de meest gebruikte functie is.

Verschillende manieren van hoe jij de draaitafel in kan zetten

De draaitafel komt tot zijn kracht als je met meer data werkt. Je kunt onderscheid maken tussen verschillende componenten. Bijvoorbeeld het opsplitsen van data per regio of per categorie. Hierdoor kun je per regio bepalen hoeveel ze opleveren voor elke categorie.

Als je een online webshop hebt, is deze informatie goud waard. Je kunt zien, in je draaitafel, waar je het beste voor welk product kunt adverteren. En dat allemaal met informatie die je waarschijnlijk in bezit hebt. De functie is pas echt krachtig als je data uit het verleden erbij pakt en per kwartaal de verschillen gaat uitrekenen. Je kunt hierdoor per onderdeel dat voor jouw bedrijf relevant is duidelijk de ontwikkelingen zien.

Als je deze ontwikkelingen kunt koppelen aan marketing of sales intenties die je in diezelfde periode hebt uitgevoerd – andere gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling. Kun je zien welke intenties het meeste hebben opgeleverd. Daarom is het zo krachtig.

Je kan in een mum van tijd data verwerken als een data analist. Deze data kunt je vervolgens gebruiken om hypotheses mee op te stellen en deze hypotheses geven inzicht in welke stappen je kunt nemen. Op deze manier kun je op een redelijk simpele manier consistent bezig zijn met het groeien van een bedrijf.

Als jij als ICT’er, goed bent met de draaitabel dan kun je niet alleen werken met grote databases, maar ook onderbouwde adviezen geven. Hiermee maak jij jezelf onmisbaar op de werkvloer.

Veel managers of andere leidinggevende functies houden zich over het algemeen niet bezig met deze data, terwijl het als fundering voor een marketing en sales strategie kan dienen (als je de juiste data weet je verwerken).

Dus leer hoe je een draaitabel tot jouw voordeel kunt gebruiken en maak jezelf onmisbaar op de werkvloer. Want jij als ICT’er weet pas echt hoe simpel het kan zijn.

Meest recente blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu